Beneficii apa de cupru
Beneficii apa de cupru

Cupru: descopera beneficiile consumului de apa din recipiente din cupru

Recipientele din cupru, fie ca sunt carafe, sticle sau pahare, nu sunt doar obiecte de decor sau simple suveniruri, ci au si un rol practic pentru ca te ajuta sa bei apa intr-un mod mai sanatos. In acest articol vei descoperi beneficiile cuprului pentru sanatate, ce recipiente din cupru sa alegi si cum sa le ingrijesti.

Ayurveda, cel mai vechi sistem medical din lume, recomanda consumarea apei din recipiente din cupru. In Ayurveda, recipientele metalice, in special cele din cupru, sunt considerate benefice pentru sanatate datorita proprietatilor lor de curatare si vindecare. Multi practicieni Ayurveda recomanda consumarea apei din sticle, carafe sau pahare din cupru pentru a imbunatati starea de sanatate generala.

Sticla Cupru Sattva In literatura ayurvedica, inclusiv in textele clasice Charaka Samhita si Sushruta Samhita, se fac multe referiri la beneficiile apei depozitate in vase de cupru. Potrivit acestor texte, apa de cupru (este apa potabila depozitata intr-un recipient de cupru) are capacitatea de a curata organismul de toxine si de a armoniza cele 3 dosha-uri (componentele esentiale ale corpului conform Ayurveda: Vata, Pitta si Kapha), mentinand astfel echilibrul in organism.

Consumarea apei potabile din sticle, pahare sau carafe din cupru este doar una dintre multele practici recomandate de Ayurveda. Este important sa se mentina si un stil de viata echilibrat, care include o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata si practici de meditatie. Apa de cupru poate fi benefica pentru organism, dar nu trebuie considerata singurul mijloc de mentinere a sanatatii si echilibrului.

Recipientele din cupru, fie ca sunt carafe, sticle sau pahare, nu sunt doar obiecte de decor sau simple suveniruri, ci au si un rol practic pentru ca te ajuta sa bei apa intr-un mod mai sanatos. In acest articol vei descoperi beneficiile cuprului pentru sanatate, ce recipiente din cupru sa alegi si cum sa le ingrijesti.

Ayurveda, cel mai vechi sistem medical din lume, recomanda consumarea apei din recipiente din cupru. In Ayurveda, recipientele metalice, in special cele din cupru, sunt considerate benefice pentru sanatate datorita proprietatilor lor de curatare si vindecare. Multi practicieni Ayurveda recomanda consumarea apei din sticle, carafe sau pahare din cupru pentru a imbunatati starea de sanatate generala.

In literatura ayurvedica, inclusiv in textele clasice Charaka Samhita si Sushruta Samhita, se fac multe referiri la beneficiile apei depozitate in vase de cupru. Potrivit acestor texte, apa de cupru (este apa potabila depozitata intr-un recipient de cupru) are capacitatea de a curata organismul de toxine si de a armoniza cele 3 dosha-uri (componentele esentiale ale corpului conform Ayurveda: Vata, Pitta si Kapha), mentinand astfel echilibrul in organism.

Recipiente din cupru

Consumarea apei potabile din sticle, pahare sau carafe din cupru este doar una dintre multele practici recomandate de Ayurveda. Este important sa se mentina si un stil de viata echilibrat, care include o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata si practici de meditatie. Apa de cupru poate fi benefica pentru organism, dar nu trebuie considerata singurul mijloc de mentinere a sanatatii si echilibrului.

Beneficii cupru

Conform Ayurveda, cuprul are multe beneficii pentru sanatate:

Intareste sistemul imunitar

Consumand in mod obisnuit apa dintr-un recipient din cupru, corpul absoarbe cantitati mici de cupru, care creste productia de globule albe intarind astfel sistemul imunitar. Cuprul este si un agent antibacterian natural care ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare din apa de baut. In plus, cuprul are si proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la reducerea inflamatiei din organism.

Imbunatateste digestia

Potrivit Ayurveda, apa potabila depozitata in recipiente din cupru, intr-o sticla, carafa sau pahar din cupru, si consumata dimineata pe stomacul gol curata si detoxifica sistemul digestiv. Cuprul stimuleaza productia de enzime digestive care descompun alimentele in stomac si stimuleaza eliminarea deseurilor alimentare prin intestine.

Are efect antibacterian

Inca din anticitate, oamenii au descoperit ca apa depozitata in vase de cupru ramanea proaspata mai mult timp si avea un gust mai bun. Mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca cuprul poate distruge bacteriile, inclusiv E.coli și S.aureus - doua bacterii comune care provoaca boli grave. Cuprul distruge si bacteriile care provoaca diareea atunci cand apa care se consuma este contaminata. Recipientele din cupru sunt o alternativa pentru acele tari cu sisteme sanitare slab dezvoltate sa se bucure de apa mai curata si mai sanatoasa.

Creste nivelul de energie

Cuprul ajuta la producerea unei enzime importante in organism numita ATP (adenozin trifosfat) sau „generatorul universal de energie al celulei”. Cand consumi apa depozitata intr-un pahar din cupru, furnizezi corpului cuprul necesar pentru a produce mai multa energie.

Regleaza tiroida

In caz de deficit de cupru in organism, glanda tiroida secreta hormoni in mod necorespounzator. Apa de cupru ofera glandei tiroide cuprul necesar pentru a functiona in parametri normali.

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Consumul apei de cupru poate imbunatati sanatatea cardiovasculara datorita proprietatilor antiinflamatorii ale cuprului. Potrivit Frontiers in Cardiovascular Medicine, cuprul este esential pentru buna functionare a inimii.

Conform studiului, un aport crescut de cupru inseamna un risc mai scazut de infarct miocardic. Acest aspect s-a constatat la femeile in varsta, persoanele supraponderale, fumatori si pacienti diabetici.

Imbunatateste functionarea creierului

Cuprul este necesar pentru a produce fosfolipide, un tip de lipide (grasimi) care dau forma celulelor si construiesc o bariera de protectie in jurul lor. Studiile arata ca atunci cand scade nivelul de fosfolipide din celulele nervoase ale creierului pot aparea boli, cum ar fi boala Alzheimer, cel mai frecvent tip de dementa in randul persoanelor in varsta.

Potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health cuprul ajuta diferite enzime care produc energie pentru organism, este esential in procesul de absorbtie a fierului in organism, impreuna cu fierul ajuta la formarea globulelor rosii, mentine sanatatea celulelor nervoase si ajuta la formarea colagenului.  Cuprul este si o componenta a enzimei superoxid dismutaza, enzima antioxidanta care asigura apararea organismului impotriva actiunii radicalilor liberi care produc leziuni la nivelul ADN-ului si al membranelor celulare.

Cuprul este un mineral esential pentru organism si, desi este mai cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar, are un rol vital in functionarea creierului.

Contribuie la pierderea in greutate

Cuprul accelereaza metabolismul si creeaza energie pentru arderea grasimilor contribuind astfel la pierderea in greutate. Carenta de cupru impiedica celulele sa transforme grasimea in energie, perturband reglarea grasimii corporale si contribuind la obezitate.

Reduce inflamatiile si durerile articulare

Cuprul are proprietati antiinflamatorii si ajuta in ameliorarea durerilor articulare, cum ar fi artrita. Potrivit Ayurveda, purtarea de bijuterii din cupru si consumarea apei depozitata in carafe si sticle din cupru reduc inflamatiile de la nivelul articulatiilor.

Par sanatos si piele sanatoasa

Cuprul contribuie la mentinerea sanatatii pielii si parului, contribuind la secretia de melanina, pigmentul care ofera protectie impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Enzimele folosesc cuprul pentru a produce melanina, pigment care ofera culoare parului, pielii si ochilor.

Cuprul stimuleaza cresterea parului imbunatatind circulatia la nivelul radacinii si a folicului si produce colagen si elastina care imbunatatesc elasticitatea pielii mentinandu-i fermitatea si aspectul tanar.

Tipuri de recipiente din cupru pentru depozitarea apei

Paharele din cupru se pot folosi pentru consumarea apei depozitata peste noapte in carafe sau sticle din cupru. Unele pahare, cum sunt cele de la Sattva Ayurveda, au propriul capac ceea ce permite depozitarea apei in conditii optime peste noapte. Paharele din cupru pot fi folosite pentru uz personal, dar sunt si o alegere eleganta pentru servirea oaspetilor.

Sunt recipiente din cupru mai mari folosite pentru a pastra si servi apa acasa. Permit depozitarea peste noapte a unei cantitati mai mari de apa ce poate fi consumata pe parcursul zilei de toti membrii familiei. In plus, o carafa din cupru adauga un element de eleganta rustica oricarei mese, eveniment sau spatiu de servire.

Sticlele din cupru sunt recipiente concepute pentru a trasporta si pentru a pastra apa. Au un design ergonomic, sunt usor de folosit si transportat, fiind perfecte pentru utilizarea zilnica la birou, la sala sau in calatorii.

Conform Ayurveda, apa de cupru se obtine dupa ce apa a fost depozitata intr-un recipient din cupru timp de cateva ore. Iata cateva sfaturi pentru a te bucura de beneficiile pentru sanatate oferite de aceasta apa:

  1. Asigura-te ca recipientul in care depozitezi apa (sticla, carafa, pahar) este realizat din cupru pur. Recomandarea noastra? Alege o sticla, o carafa sau un pahar din cupru Sattva Ayurveda. Au folosit cupru pur si au fost realizate manual in India.
  2. Turnati apa la temperatura camerei in recipient si lasati-o sa stea timp de 6-8 ore sau peste noapte. In acest timp cuprul incarca pozitiv apa, o energizeaza si o alcalinizeaza.
  3. Consumati apa de cupru dimineata, pe stomacul gol, si pe tot parcursul zilei pentru beneficii maxime. Conform Ayurveda, se recomanda 3 pahare de apa de cupru pe zi.

Carafe Cupru SattvaIn timp, recipientele din cupru oxideaza. Cuprul isi schimba culoarea, formand o patina maronie sau verde, pentru ca intra intr-o reactie chimica cu mediul inconjurator. Interactioneaza cu oxigenul din aer, cu apa si cu umiditatea si produce un strat de oxid de cupru pe suprafata metalului care, insa, nu afecteaza beneficiile cuprului.

Desi acest proces este natural, multe persoane prefera sa mentina stralucirea initiala a recipientelor din cupru. Recipientele din cupru se spala cu apa calduta si o picatura de detergent de vase ecologic, iar pentru a mentine stralucirea se foloseste periodic sare fina amestecata cu zeama de lamaie.

Pasta obtinuta se foloseste pentru a freca zona oxidata, folosind miscari circulare. Zona oxidata se poate freca si cu o felie de lamaie pe care s-a aplicat sare de bucatarie. La sfarsit se clateste vasul cu apa, dupa care se usuca cu un prosop de hartie sau o carpa moale. Nu se recomanda folosirea buretilor abrazivi sau a solutiilor chimice pentru curatarea obiectelor din cupru.

In timp, recipientele din cupru oxideaza. Cuprul isi schimba culoarea, formand o patina maronie sau verde, pentru ca intra intr-o reactie chimica cu mediul inconjurator. Interactioneaza cu oxigenul din aer, cu apa si cu umiditatea si produce un strat de oxid de cupru pe suprafata metalului care, insa, nu afecteaza beneficiile cuprului.

Desi acest proces este natural, multe persoane prefera sa mentina stralucirea initiala a recipientelor din cupru. Recipientele din cupru se spala cu apa calduta si o picatura de detergent de vase ecologic, iar pentru a mentine stralucirea se foloseste periodic sare fina amestecata cu zeama de lamaie.

Recipiente din cupru

Pasta obtinuta se foloseste pentru a freca zona oxidata, folosind miscari circulare. Zona oxidata se poate freca si cu o felie de lamaie pe care s-a aplicat sare de bucatarie. La sfarsit se clateste vasul cu apa, dupa care se usuca cu un prosop de hartie sau o carpa moale. Nu se recomanda folosirea buretilor abrazivi sau a solutiilor chimice pentru curatarea obiectelor din cupru.

Fabricarea in mod traditional a paharelor, sticlelor si carafelor din cupru este un proces care implica formarea, prelucrarea si finisarea manuala a recipientelor din cupru. Vasele din cupru realizate manual sunt adesea mai durabile, unice si estetice decat cele produse in serie. Productia la scara mai mare a recipientelor din cupru implica diverse tehnici, cum ar fi turnarea, stantarea si sudarea. Din fericire, produsele handmade din cupru sunt inca apreciate pentru precizia si atentia la detalii.

Carafele, sticlele si paharele din cupru ii ajuta pe toti cei care pretuiesc sanatatea si cauta sa si-o imbunatateasca, sa consume o apa mai pura, mai sanatoasa zi de zi. Recipientele din cupru sunt perfecte si pentru a fi facute cadou unei persoane dragi. Sunt un cadou deosebit care imbina traditia cu modernitatea, frumusetea cu utilitatea si sanatatea cu sustenabilitatea.

Fa primul pas spre un stil de viata mai sanatos cu recipientele din cupru Sattva Ayurveda, realizate manual in India din cupru pur, fara alte metale amestecate.

Depoziteaza apa peste noapte intr-o carafa, sticla sau pahar din cupru Sattva Ayurveda si bucura-te a doua zi de beneficiile terapeutice ale apei de cupru.

Daniela

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

group_work .